Onze actuele prestaties

De energietransitie is in een volgende versnelling gekomen. Op steeds meer daken en velden komen zonnepanelen. Daarnaast worden meer windparken en groengasinstallaties gebouwd. Verder komt elektrisch rijden steeds meer op. Alliander faciliteert deze transitie. Zo sluiten we zonnepanelen en windmolens aan op ons elektriciteitsnet, zodat zij hun groene stroom kunnen transporteren naar verbruikers verderop. Steeds meer woningen worden opgeleverd zonder aansluiting op het gasnet. Groengasinstallaties voeden hun duurzame variant voor aardgas in op onze gasnetten. En elektrische voertuigen krijgen stroom uit laadpalen die worden gevoed door ons elektriciteitsnet.

 Ieder kwartaal publiceert Alliander zijn cijfers over zonne- en windenergie, elektrisch rijden, gasloze nieuwbouw en groen gas.

4407
Zonne-energie
Status per 30-09-2021
Terug

Zonne-energie

Zonne-energie maakt een groeispurt door. Het aantal zonneparken groeit hard en op steeds meer daken van zowel bedrijven als consumenten liggen zonnepanelen. In onderstaand figuur houden we per regio de toename van het vermogen voor zonne-energie bij. Dit is een optelsom van kleinverbruik (vermogen van de zonnepanelen) en het gecontracteerde vermogen grootverbruik (het vermogen van de omvormer).

De grafiek toont een forse stijging in het tweede kwartaal van 2020. Oorzaak is een correctie in de brondata, waardoor de stijging in de periode van kwartaal 3 in 2019 tot en met kwartaal 2 in 2020 is opgenomen in de toename bij kwartaal 2 in 2020.

Meer over zonnepanelen